Lover og regler for førerkort for mopedbil og klasse AM 147

I oktober 2019 ble forskrift for mopedbilførerkort endret, slik at 16-åringer nå kan kjøre mopedbil (AM147).

Mopedbil er registrert som en 4-hjuls moped. Maks vekt i tom tilstand er begrenset til 425 kg. Maksimal lengde er 3 meter. Motorkraft er begrenset til 6kw. Maksimum 2 seter.

For å øvelseskjøre på mopedbil må du fullføre trafikalt grunnkurs, og da får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Du må være minst 15 år for å ta dette kurset på en trafikkskole, men noen ungdomsskoler tilbyr dette i 10. klasse. Er du over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs, da må du ha med legitimasjon som viser din alder under øvelses-kjøring. I tillegg må du ta kontakt med en kjøreskole for videre opplæring.

Har du mistet førerkortet? Da er kanskje mopedbil et alternativ.

Mange opplever å miste førerkortet av forskjellige grunner, det kan være enten grunnet alder, manglende fornyelse, eller helsekrav som ikke er oppfylt. Det mange glemmer i saker som dette er at medisinske årsaker ofte er grunnet noe som har skjedd for lenge siden, og helsen kan være bra igjen.

I mange tilfeller blir mopedbil sett på som ett tryggere alternativ, grunnet lavere hastighet og lavere vekt enn normale biler. Så muligheten for å skade seg selv eller andre er vesentlig redusert.

Det er derfor det ofte lønner seg å ta kontakt med din fastlege, for å sjekke om du har muligheten til å kjøre nettopp mopedbil.

Hvis man mot formodning ikke får tilbake fører-retten på mopedbil, kan man også søke om førerkort med begrensning. Dette er ett førerbevis som er begrenset i forhold til din helsesituasjon.

Hvordan går jeg frem for å få tilbake førerkortet/nedgradering til mopedbil-førerkort?

  • Ta kontakt med din fastlege.
  • Få en konsultasjon av fastlegen.
  • Forklar at du har behov for transport og at du ønsker å kjøre mopedbil.
  • Legen sender en dispensasjon som muliggjør førerkort AM147 (hvis helsetilstanden tillater) til statsforvalteren.
  • Bestill time hos din lokale kjøreskole for å få innvilget førerkort AM147. Du trenger ikke teoriprøve eller oppkjøring hvis du har tatt dette på klasse B tidligere.
  • Ta kontakt med oss, vi finner en passende mopedbil for deg!

Kontaktperson

John-Harry Sundstrøm

  • 91 70 94 27

  • jhs@maritim-center.no